Je li potrebno iskustvo za tečaj salse? #feverblog

Je li potrebno iskustvo za tečaj salse? #feverblog

Fever blog post series

Vidiš da su u tijeku upisi za početni tečaj salse i odmah kreću pitanja: Što ako nemam ritma? Što ako nikada nisam plesao/la?

To je ta pozitivna nervoza jer ne znaš što te očekuje i hoćeš li se snaći.

Za početni tečaj salse nije potrebno plesno iskustvo. Tečaj je strukturiran tako da se u samom početku kreće od apsolutne nule, moglo bi se reći da tada učimo hodati. Postepeno se kroz osnovno stupanje upoznajemo s osnovnim koracima salse, počinjemo vježbati koordinaciju ruku, nogu, lijeve i desne strane tijela.

Upoznajemo se s karakterističnim ritmom i brojanjem u salsi i prolazimo kroz osnove držanja u paru kao i kroz primjenu osnovnih koraka. Salsa je ples u paru no prijava za tečaj u paru nije potrebna jer na tečaju svi plešu sa svima.

Nervoza je na prvom satu prisutna, ali to je u redu. Učimo i griješimo skupa, sve je to dio procesa.

Ljudi vrlo često sami sebe podcjenjuju i govore kako nemaju ritma no uz malo truda i stručno vodstvo instruktora svi se s vremenom prilagode i bez problema svladaju osnovni ritam. Ponavljamo, u redu je griješiti, to će ti pomoći da dođeš do cilja. Glavno je da si daš vremena i ponavljaš iznova i iznova.

Na tečaj salse se prijavljuju i oni koji imaju određeno plesno iskustvo. Oni koji su se nekada ozbiljnije bavili nekim plesnim stilom, sviraju ili su svirali neki instrument obično će brže shvatiti ritam salse i lakše će ga povezati uz osnovne korake i koordinaciju.

Vrlo često se postavlja pitanje od strane nekoga s plesnim iskustvom može li preskočiti početni tečaj. Ako plesači s plesnim iskustvom nisu plesali salsu preporuča se da se ipak krene od početnog tečaja (barem neki kraći period) kako bi se usvojili osnovni elementi u salsi koji se zatim nadograđuju te dobivaju širi kontekst i smisao.

Nije samo cilj da se na početnom tečaju uhvate osnovni koraci i preskače u naprednije grupe; instruktori na početnom tečaju objašnjavaju filozofiju osnovnih koraka koja je ključna da se shvati cjelina.

Napredak je naravno individualan pa neki napreduju brže i neki sporije. Prema tome, ako netko ima plesno iskustvo ili sposobnost brzog usvajanja može s vremenom brže prijeći u naprednije grupe.

Za plesni tečaj salse nije potrebno plesno iskustvo, ali pomaže za brži napredak.